20 oktober 2017

Concorda

PPA gaat samen met NXP, Fiat-Chrysler in de regio Amsterdam proeven doen met zelfrijdende Fiats. De proeven in de Amsterdamse regio zijn onderdeel van een groot Europees project Concorda.

De proeven in de Amsterdamse regio zijn onderdeel van een groot Europees project Concorda. In dit Concorda-project (Connected Corridors Driving Automation) is onderdeel van een breed Europees test bed programma dat als doel heeft te komen tot implementatie van zelfrijdende auto’s op autosnelwegen en communicatie infrastructuur op autosnelwegen en in steden.

Duitsland, Nederland, Spanje, Frankrijk en België

De Concorda-partners binnen Europa zijn de lidstaten Duitsland, Nederland, Spanje, Frankrijk, Belgie. Industrie: CRF, Ford, Hyundai, PSA, Renault, Bosch, Deutsche Telekom, Eurofiber, KPN, Orange, Vodafone, Telefonica, Nokia, Huawei, Ericsson, NXP, ICCS, CTAG, iMec, KU Leuven. Geassocieerde industriele partners (actief zonder contribution CEF bijdrage) zijn BMW, Daimler, Toyota, VW, Autoliv Continental, Denso, Kapsch.

Naast Amsterdam zijn in Nederland ook testsites voorzien in Rotterdam-Den Haag en in Noord-Brabant. De Praktijkproef Amsterdam trekt de Concorda-testsite metropool Amsterdam.

Praktijktests 

PPA gaat samen met NXP, Fiat Chrysler in de periode 2018-2020 Interurban Chauffeur usecases in de praktijk testen. Daarmee vormt PPA samen met nxp en Fiat Chrysler een ijzersterke, wereldwijd opererende combinatie om de integratie van wegkant en in car dichterbij te brengen.
 
Het Concorda-project is door de Europese Commissie omarmd, maar de Commissie stelt wel 40% van het gevraagde budget ter beschikking. In de zomer is dan ook tussen alle Concorda-partijen een verhitte discussie gevoerd op Europees niveau om te komen tot aanpassing van de plannen met behoud van scope, doelen en nagestreefde resultaten. Hierin hebben we als Nederlandse (en Belgische) publieke en private partijen elkaar opgezocht en versterkt en zijn we onder leiding van DG-B gezamenlijk opgetrokken. Ook heeft recent BMW bekend gemaakt samen met Fiat Chrysler samen te gaan werken op het gebied van geautomatiseerd rijden.
        
De uiteindelijke besluitvorming rond Concorda en het ondertekenen van de Grant Agreement is in het beslissende stadium gekomen en de start van het project is voorzien begin november.

Meer weten over Concorda? Lees hier verder.