20 april 2017

PPA ontwikkelt real time overzicht verkeer

Een duidelijk en real time overzicht van de actuele verkeerssituatie, de actuele parkeersituatie en alle andere relevante informatie. Daar is grote behoefte aan, zo bleek uit de proef van PPA Zuidoost in 2016. Met een dergelijk overzicht van alle publieke en private gegevens is het verkeer beter te sturen  in een zeer drukke omgeving. Zodat weggebruikers makkelijker en sneller het Arenagebied in en uit kunnen.

Tot en met zomer 2017 werken overheden en marktpartijen samen aan de ontwikkeling van een dergelijk overzicht, een ‘Common Operational Picture’. Het wordt een webbased applicatie, die de marktpartijen als dienst aan gaan bieden. Een consortium van Technolution, KPN, Goudappel-Dat Mobility, Be Mobile-Flitsmeister en BrandMKRS ontwikkelt dit samen met de verkeerscentrales van Amsterdam, Noord-Holland en Rijkswaterstaat en met met stakeholders in het Arenagebied. Als de dienst is uitontwikkeld kunnen de drie verkeerscentrales, de Innovatiecentrale en het OMC in Zuidoost  de dienst een half jaar gratis gebruiken.

De drie verkeerscentrales hebben de intentie de dienst daarna te gaan afnemen. Hans Kramer, projectleider namens PPA: “Het Common Operational Picture ontwikkelen we met een open architectuur en open koppelvlakken. Dat maakt het mogelijk later publieke en private FCD informatie toe te voegen. Daarmee kunnen alle publieke en private verkeerscentrales in Nederland het straks gebruiken!”

Het testen en doorontwikkelen van het Common Operational Picture gebeurt in het Arena gebied:

  • op 7 mei bij de wedstrijd Ajax – Go Ahead Eagles en het optreden van Depeche Mode;
  • op 27 mei bij de optredens van de Toppers en Anouk;
  • op 29 juli bij het concert van U2.