16 januari 2020

Rij virtueel mee over het testgebied van Concorda

Binnenkort is de 2e testweek waarin we samen met Fiat Chrysler (FCA-CRF) weer testritten maken op de A5/A9, N201/N205 en in het centrum van Amsterdam. Nieuwsgierig naar wat we precies testen met Concorda? Kijk mee vanuit onze testauto naar beelden uit de 1ste testweek!

 

Wat testen we met Concorda en waarom?

We testen de communicatie tussen de infrastructuur en de testauto’s in verschillende scenario’s, zoals bij kruispunten met slimme verkeerslichten. En dynamische snelheden, afgesloten rijbanen en filestaart waarschuwingen waar we nu de matrixboren voor gebruiken. Dus, komen berichten vanuit de infrastructuur aan in de auto, kloppen ze inhoudelijk, komen ze op het juiste moment binnen en zijn ze betrouwbaar?

In de toekomst gebruikt de zelfrijdende auto deze informatie om zelf af te remmen of zijn snelheid automatisch aan te passen. Of om veiligheidsfuncties, zoals het activeren van remmen of het aanspannen van autogordels, alvast in gang te zetten.

Via de testritten verzamelen we veel informatie die vervolgens grondig door alle Concorda partners geanalyseerd wordt. Hiermee worden systemen en de communicatietechnologie aangescherpt om steeds nauwkeuriger berichten vanuit de infrastructuur naar de auto te sturen en vice versa.

Binnenkort is testweek 2 en voor de zomer van 2020 volgen er nog 2. Daarna wordt het project afgerond.

Over Concorda

CONCORDA staat voor CONnected CORidors for Driving Automation. In dit Europese project streven automobielfabrikanten, telecomproviders, toeleveranciers en wegbeheerders, overheden en kennisinstellingen ernaar om gezamenlijk zicht te krijgen op alle praktische organisatorische en technische uitdagingen, die samenhangen met de complexiteit van connected, coöperatieve en autonome voertuigen. Het gaat hierbij met name om de kansen en de beperkingen die samenhangen met de verschillende communicatietechnologieën die hierbij gebruikt worden. In totaal doen er vijf landen mee: België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland.

In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) voert de Praktijkproef Amsterdam Concorda-proeven uit in samenwerking met Fiat Chrysler Automobiles (FCA-CFR) en NXP. Het bijzondere aan de testomgevingen in de MRA is dat de proeven niet alleen op de snelweg plaatsvinden, maar ook op provinciale wegen en op wegen in de bebouwde kom van Amsterdam. 

Meer weten? Kijk op www.praktijkproefamsterdam.nl/concorda