10 april 2018

Terugblik op succesvolle Intertraffic

We kijken met plezier terug op een succesvolle deelname aan Intertraffic afgelopen maart. PPA was vertegenwoordigd op de stand van de Metropoolregio Amsterdam in de Smart Mobility hal. Daar hebben we met bestaande en nieuwe contacten veel interessante gesprekken gevoerd over PPA, Concorda en Socrates2.0. En bij onze live demo verkeersmanagement in entreehal C, spraken we over de Common Operational Picture (COP). Dankzij de inzet van alle betrokkenen verliep de samenwerking met de MRA en COP-partners vlekkeloos.

Verder hebben we kennisgenomen van de ontwikkelingen om ons heen en verzorgden we in het Smart Mobility theater een presentatie over de Smart Mobility ontwikkelingen in Nederland en het Dutch TULIP programma. Hierbij een overzicht! 

Presentatie Smart Mobility ontwikkelingen in Nederland en het Dutch TULIP programma

Ronald Adams (projectmanager PPA) en Caspar de Jonge (projectmanager Partnership Talking Traffic) gaven samen een presentatie over de Smart Mobility ontwikkelingen in Nederland. Hoe ze samenhangen, gefaciliteerd en gestimuleerd worden.

Het Dutch TULIP* programma staat daarin centraal. Hierin wordt gewerkt aan de Nederlandse ambities op het gebied van Connected en Automated Driving (CAD). In het programma worden op twee Europese corridors samen met (internationale) partners grootschalige proeven voorbereid en uitgevoerd met innovatieve mobiliteitsoplossingen, zoals Socrates2.0, Concorda, InterCor en het Partnership Talking Traffic.

*TULIP: The Dutch Smart Mobility Testing in Urban Life Investment Program.

Bezoek betrokkenen aan COP stand

Vanuit een nagebootst Operationeel Mobiliteit Centrum (OMC) in entreehal C gaven we samen met onze consortiumpartners een live demonstratie verkeersmanagement en onderweg naar Intertraffic met behulp van de Common Operational Picture.

Tijdens demonstratie waren de 3 publieke verkeerscentrales (gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat) en de private verkeerscentrales van de consortiumpartners en de RAI (parkeermanagement) onderling verbonden om real time verkeersinformatie uit te wisselen. Gebruikers van Flitsmeister kregen real time informatie in de auto beschikbaar, waarbij ook virtuele drips en parkeerinformatie in de auto werd getoond.

Hans Kramer, omgevingsmanager PPA zegt over de live demo: “Met de COP hebben we veel van de ruim 30.000 Intertraffic bezoekers live laten zien dat met publiek-private samenwerking verkeersmanagement mogelijk is en meerwaarde biedt, zeker rond evenementen. Verheugend is dan ook dat evenementenorganisatoren ons benaderen over het inzetten van de COP.”

“Voor ons was deze demonstratie een mooie afsluiting van de proef voor PPA Zuidoost,” zegt Jan Bosma van Technolution. “En direct een eerste glimp van een mooie doorontwikkeling van ons MobiMaestro platform in het kader van het Europese project Socrates2.0. Met het door ons platform gefaciliteerde OMC, leveren we gebiedsgericht verkeersmanagement vanuit een centrale plek die real-time verbonden is met alle betrokken publieke verkeerscentrales en private dienstverleners. Waar de Common Operational Picture een cruciale rol speelt om te komen tot gezamenlijke afwegingen om verkeersmaatregelen in te zetten; of dit nu gaat om het aanpassen van wegkantsystemen of het adviseren van een andere route.”

Op de eerste Intertraffic dag ‘openden’ Bob Demoet (HID Rijkswaterstaat WNN) en Paul van Koningsbruggen (Directeur Mobility van Technolution) het OMC samen met een gezelschap van PPA ambassadeurs, stuurgroep- en projectteamleden. De stuurgroep zelf bracht na de stuurgroepvergadering op donderdag nogmaals een bezoek aan onze COP stand. Verder maakte trendwatcher Vincent Evers een film van 20 minuten over 50 innovaties op Intertraffic. Onze live demonstratie is er een van (COP item op 12 minuut 18). 

Bezoek minister en wethouder gemeente Amsterdam aan MRA/PPA stand

De beurs begon dinsdag met een bezoek van minister Cora van Nieuwenhuizen en wethouder Pieter Litjens aan onze gezamenlijke MRA stand. Waarbij zij de MaaSgame speelden, waar de Common Operational Picture een onderdeel van is.