De Common Operational Picture

(This article can be read in English here )

Een Common Operational Picture (COP) geeft in een oogopslag een overzicht van de actuele verkeerssituatie, parkeersituatie en andere relevante informatie over een evenementengebied, zoals berichten over verkeer op social media. Het overzicht is gebaseerd op publieke én private gegevens. De kracht van een COP is dat het tegelijkertijd op verschillende verkeerscentrales beschikbaar is.

Op basis van dit samengestelde beeld kunnen wegverkeerleiders en beheerders beslissingen nemen over de inzet van aan- en uitrijroutes en de verdeling van auto’s over parkeergarages. Via toepassingen zoals Flitsmeister en Livecrowd komt deze real-time informatie bij reizigers terecht. De toepassing kan ook andere apps, real time Floating Car data (FCD) en andere databronnen verwerken.  

De gebruikswaarde ligt erin dat wegbeheerders informatie verkrijgen over de status van wegennetwerk en instrumentarium van aanpalende wegbeheerders. Dat inzicht zorgt ervoor dat de inzet van maatregelen beter dan voorheen, op de verkeersomstandigheden in het netwerk kunnen worden afgestemd.

Voordeel voor wegbeheerder én weggebruiker

De COP helpt zowel de wegbeheerder als de weggebruiker. De beheerder kan het verkeer makkelijker in goede banen leiden en de gebruiker krijgt op maat gemaakt en real-time reisadvies. Dat advies wordt op steeds meer manieren aangeboden. Eerder kregen automobilisten al live informatie via signalering langs de weg (Drips). Nu is het mogelijk om diezelfde informatie ook via de Flitsmeisterapp of een webapplicatie als LiveCrowd te pushen. Dat kan aan automobilisten, maar ook aan passagiers van het openbaar vervoer.

Waarom is de COP ontwikkeld?

De partners van Praktijkproef Amsterdam hadden behoefte aan een applicatie die in één scherm een realtime beeld zou bieden van alle relevante informatie voor de bereikbaarheid van een evenementenlocatie. De applicatie is getest tijdens grote evenementen in het Amsterdam Arena gebied, zoals concerten van de Rolling Stones en U2 en een wedstrijd van Ajax.

COP is er voor alle verkeerscentrales

De COP heeft een open architectuur en open koppelvlakken. Dat maakt het mogelijk om informatie over publieke en private Floating Car Data toe te voegen. En daarmee kunnen alle publieke en private verkeerscentrales in Nederland en buitenland gebruikmaken van de COP. Het wordt door de private PPA partners dan ook als een afneembare dienst aangeboden. Het is een webbased applicatie, wat wil zeggen dat je de COP kunt raadplegen op elke locatie waar een internettoegang beschikbaar is.

Betrokken partijen

Techolution, KPN, Goudappel Coffeng, DAT Mobility, Be-Mobile, Flitsmeister en Brand MKRS creative agency, de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en stakeholders in het Arenagebied.  

Meer weten?

Bekijk hierboven de film over het COP waarin de deelnemende partijen vertellen over hun ervaring met de COP tijdens het concert van U2 in de Amsterdam ArenA. En kom tijdens Intertraffic van 20 tot 23 maart 2018 langs in het nagebootste mobiliteitscentrum in de C-entree van de RAI en ga het gesprek aan over de mogelijkheden van de COP.