20 oktober 2021

Europa dankzij Concorda klaar voor geautomatiseerd rijden

Na vier vruchtbare jaren komt het Europese testprogramma Concorda tot een einde. Op donderdag 18 november 2021 presenteren de deelnemers hun resultaten tijdens een hybride slotbijeenkomst. Eén ding is vast zeker: de geteste technieken voor geautomatiseerd rijden gaan er komen. En als dat gebeurt zijn wegbeheerders, fabrikanten, telecomproviders, toeleveranciers en kennisinstellingen er klaar voor.

Maar liefst 26 partners onderzochten de afgelopen vier jaar in vijf landen hoe we de zelfrijdende functies van auto’s in de toekomst het beste inzetten. Én wat dat betekent voor de Europese (digitale) infrastructuur en te gebruiken techniek. Want komen berichten vanaf de wegkant wel goed binnen? Wordt een file gesignaleerd, of een afgesloten rijstrook? En kun je soepel doorrijden als je weet wanneer een verkeerslicht groen wordt? Het project Concorda testte voor dit soort vraagstukken verschillende gebruikssituaties (use cases). Met als doel dat zowel wegbeheerders als autofabrikanten straks de juiste technologieën kunnen inbouwen.

Europees netwerk

Concorda staat voor ‘Connected Corridors for Driving Automation’ en is een samenwerking van gevestigde automobielfabrikanten, grote telecomproviders en belangrijke toeleveranciers en wegbeheerders, overheden en kennisinstellingen. Het project werd gesubsidieerd door het Europese CEF-fonds (Connected Europe Facility) vanuit de Europese Commissie. De Europese Commissie stelde 40% van het budget beschikbaar, het overige budget werd ingebracht door de publieke en private partners.

Video: testen in het verkeer

Uniek aan Concorda was niet alleen de internationale samenwerking, maar ook het testen in het operationele verkeer. In Nederland reden de testvoertuigen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) over zowel stedelijke, provinciale als snelwegen. Hoe dat eraan toeging, ziet u in onderstaande video. Hierin maakt u een virtuele tour over het Concorda MRA testgebied.

(Deze beelden gefilmd voor de coronapandemie. Zodoende wordt geen anderhalve meter afstand gehouden.)

Partners aan het woord

Bij het omvangrijke innovatieproject kwam heel wat kijken. Welke uitdagingen en inzichten het testen op de Nederlandse wegen opleverde, vertellen onze partners u graag in de volgende interviews:

Slotbijeenkomst

Op donderdag 18 november 2021 vindt van 11.30 tot 14.00 uur de slotbijeenkomst Concorda Nederland en België plaats in de Automotive Campus Helmond. Ook is de bijeenkomst online te volgen. U kunt u hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier.

Verder lezen: resultaten en aanbevelingen

In het TNO Report: Ex-post functional and technical evaluation of the CONCORDA project and the lessons learned for the Amsterdam Practical Trial leest u meer over de lessen en ervaringen rondom de use case in de regio Amsterdam. Ook beschrijft hoofdstuk 8 de belangrijkste bevindingen over de testlocaties heen. TNO plaatst deze in een breder perspectief en doet toekomstgerichte aanbevelingen.