03 april 2021

Kennis delen over de grens

Als het gaat om verkeersmanagement en smart mobility, staat Nederland er in het buitenland goed op. Dat merkte het projectteam van de Praktijkproef Amsterdam ook: de interesse van (verre) buitenlanden was steeds snel gewekt.

 

Vroeg in het project waren er vooral lijntjes met landen ver weg. Australië bijvoorbeeld heeft veel ervaring met de inzet van toeritdoseerinstallaties. Logisch dus dat hoogleraar Serge Hoogendoorn bij het uitwerken van het gecoördineerd netwerkbreed verkeersmanagement, GNV, van de Praktijkproef Amsterdam, z’n Australische universitaire contacten heeft aangewend. Al die kennisuitwisseling met ‘down under’ heeft er uiteindelijk toe geleid dat het GNV-concept niet alleen in Amsterdam, maar ook in Melbourne is getest - een mooie stap vooruit voor die stad.

Maar Amsterdam heeft ten minste zoveel geprofiteerd van de kennis dáár. Zo is het regelconcept van het project Socrates2.0 naar Australisch model opgezet: lokale knelpuntbestrijding door instroombeperking, maar in een laag daarboven regelen vanuit netwerkperspectief.

Lees verder in NM Magazine, door hier te klikken.